Läheteohjeistukset (Diabeteksen munuaistauti)
Diabeteksen munuaistautiin liittyy yleensä pitkäkestoinen perustauti, samanaikainen retinopatia ja neuropatia sekä proteinuria (joskus nefroositasoinen).
Jatkotutkimukset munuaistaudin diagnoosin selvittämiseksi ovat tarpeen, jos:
- Tyypin 1 potilaalta puuttuu retinopatia
- Tyypin 1 diabeetikolla todetaan äkillinen ja nopeasti alkava proteinuria ennen kuin taudin puhkeamisesta on kulunut 5 vuotta
- Makroskooppinen hematuria (jolloin lähete urologialle)
- Virtsan sakkalöydös on ns. ”aktiivinen”, eli on sekä selvä hematuria että proteinuria (kiireellinen lähete, jos samalla krea nousussa tai potilaalla on yleisoireita)
- Munuaistoiminta heikkenee nopeasti ilman merkittävää proteinuriaa
Muita diabeteksen munuaistautia sairastavan potilaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon lähettämisen aiheita:
- eGFR laskee hoidosta huolimatta, ja viimeistään kun eGFR <30 ml/min/1,73 m2
- Albuminuria lisääntyy tehostetusta hoidosta huolimatta, ja viimeistään, kun albuminurian määrä on nefroositasoista (U-AlbKre > 180 mg/mmol)
- Anemia, joka sopii munuaistautiin liittyväksi ja joka aiheuttaa potilaalle oireita (ensin poissuljettu ja tarvittaessa hoidettu raudanpuute sekä B12-vitamiinin ja folaatin puute)
- Munuaistautiin liittyviä elektrolyyttihäiriöitä (esim. vaikea hyperfosfatemia P-Pi yli 1.78 mmol/l tai hyperkalemia P-K yli 5.5 mmol/l)
- Lääkehoidollisia ongelmia
Lisätietoa
- Diabeteksen munuaistauti (Käypä hoito)
- PSHP:n Insuliininpuutosdiabeteksen hoitoketju – insuliininpuutos ja nefropatia, erikoissairaanhoitoon lähettämisen aiheet
- Vaikean kroonisen munuaistaudin hoidonohjaus (Nefrologiyhdistys r.y:n työryhmä 2021)