Diabeteksen perushoito

Diabeteksen perushoito

  • Diabetekseen kuuluu monimuotoinen joukko aineenvaihduntasairauksia, joiden yhteinen tekijä on pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri. Diabetes voi johtua insuliinin heikentyneestä toiminnasta, sen puutteesta tai molemmista. Useimmilla potilailla rasva- ja valkuaisaineiden aineenvaihdunta on häiriintynyt. Diabeteksen tärkeimmät tyypit ovat tyypin 1 (insuliinipuutteinen) ja tyypin 2 diabetes.
  • Diabeteksen diagnostisiin kriteereihin kuuluu verensokerin suurentunut paastoarvo (vähintään 7 mmol/l), HbA1c arvo ≥48 mmol/mol tai glukoosirasituskokeen suurentunut verensokeriarvo kahden tunnin kohdalla (>11 mmol/l).
  • Diabetestyypistä riippumatta hoidon keskeisiin tavoitteisiin kuuluvat arjessa pärjääminen, verensokerin hyvä hoito, ja liitännäissairauksien ehkäisy ja hoito.
  • Tyypin 1 diabeteksessa insuliinihoito on välttämätöntä (ks. kaavio). Tyypin 2 diabeteksen hoidon perustana on ruokavalio, aktiivisuuden lisääminen arjessa, liikunta, ylipainon laihdutus ja tarpeenmukainen lääkehoito (ks. kaavio).
  • Diabeteksen omahoidon lisäksi säännölliset tarkastukset, tutkimukset ja laboratoriokokeet vastaanotolla ovat tärkeä osa hoitoa. Hoidon kannalta on olennaista, että potilas itse myös ymmärtää tutkimusten tulokset ja sen, miten niiden pohjalta toimitaan.

Lisätietoa