Komplikaatioiden riskitekijät
- Diabetekseen liittyviä lisäsairauksia voidaan ehkäistä tai niiden kehittymistä voidaan hidastaa hyvällä omahoidolla, elintavoilla ja lääkehoidolla. Liitännäissairauksien syntyyn vaikuttavat perintö-, ympäristö-, ja elintapatekijät. Pitkäaikaisesti suurentunut verensokeri, dyslipidemia, kohonnut verenpaine, tupakointi, keskivartalolihavuus ja diabeteksen kesto lisäävät riskiä sairastua diabeteksen liitännäissairauksiin.
- Diabeteksen liitännäissairauksiin kuuluvat munuaistauti, retinopatia, neuropatia, jalkaongelmat, valtimotaudit (sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriöt, perifeerinen valtimotauti).
- Diabetekseen liittyvien valtimotautien sairastumisen riskiä voi arvioida erilaisten riskilaskurien avulla.
- FINRISKI-laskurin avulla voi arvioida potilaan riskiä sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana.
- American College of Cardiology sivuilta löytyvän riskimittarin (< 60-vuotiaat) avulla voi arvioida potilaan riskiä sairastua sepelvaltimotautiin seuraavan kymmenen vuoden aikana.
- UKPDS-riskilaskurin avulla voi arvioida tyypin 2 diabetes potilaan riskiä sairastua sepelvaltimotautiin tai saada aivohalvauksen (ladattava työkalu)
Lisätietoa
- Tyypin 2 diabetes Käypä hoito -suositus
- Insuliininpuutosdiabetes Käypä hoito -suositus
- Diabetesliiton hyvinvoinnin polut
- Terveyskylä: Diabetestalo
- Pirkanmaan alueen Tyypin 1 diabeteksen hoitoketju
- Pirkanmaan alueen Tyypin 2 diabeteksen hoitoketju