Jatkohoito ja seuranta perusterveydenhuollossa (Diabeteksen munuaistauti)

Jatkohoito ja seuranta perusterveydenhuollossa (Diabeteksen munuaistauti)

  • Kun potilaalla on todettu albuminuria tai alentunut eGFR, albuminurian määrää ja eGFR:ää tulee seurata säännöllisesti. Seurannan tiheys riippuu potilaan munuaistaudin etenemisnopeudesta ja vaikeudesta. Seuranta on tarpeen vähintään kerran vuodessa.

Taulukko. Kroonista munuaistautia sairastavan potilaan seurantakokeet ja -tiheys. Lisäksi HbA1c ja lipidit yksilöllisen tarpeen mukaan.

CKD vaihe eGFR (ml/min/1,73 m²) Tiheys/vuosi Seurattavat laboratorioarvot
1-2 ≥60 1 Krea (eGFR), U-AlbKre
3a 45-59; ei albuminuriaa 1 Krea (eGFR), U-AlbKre
45-59; lisäksi albuminuriaa 2 Krea (eGFR), U-AlbKre
3b 30-44 2-3 Krea (eGFR), U-AlbKre, PVK, Ferritiini, Trfesat%, K, Ca, Pi, PTH
4-5 <30 3-4 Krea (eGFR), U-AlbKre, PVK, Ferritiini, Trfesat%, K, Ca, Pi, PTH

Lähde: KDIGO-suositus: Kidney International Supplements (2013) 3, 5–14 ja PSHP:n alueen käytäntö.

  • Munuaistoksisten aineiden välttäminen (mm. tulehduskipulääkkeet, röntgenvarjoaineet).
  • Lääkkeiden tauottaminen muutamaksi päiväksi tilanteissa, joissa kuivuma voi uhata (kuume, mahatauti ym): ACE:n estäjä, AT reseptorin salpaaja, diureetti, Mineralokortikoidireseptorin salpaajat (MRA), SGLT2-estäjä, metformiini, tulehduskipulääke. Potilasohjaus! Merkintä asiasta kotilääkekorttiin!
  • Monen lääkkeen annosta tulee vähentää munuaisten toiminnan huonontuessa alle 60 ml/min/1,73 m2, ja erityisesti, kun eGFR laskee alle 30 ml/min/1,73 m2. Terveysportin Lääke- ja RenBase-tietokannoista on hyvä tarkistaa lääkkeiden käyttökelpoisuus ja oikea annos kulloisellekin munuaisfunktion tasolle.
  • Sisätautilääkärin tai nefrologin konsultaatio on aiheellinen, jos tehostetusta hoidosta huolimatta munuaistauti etenee nopeasti (albuminuria lisääntyy tai GFR pienenee) tai kehittyy erotusdiagnostinen tai merkittävä hoito-ongelma.